reklama - zainteresowany?

Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy - Septem

Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy
ebook
Autor: Alan Levinovitz
ISBN: 9788380531475
stron: 300, Format: ebook
Data wydania: 2016-07-29
Księgarnia: Septem

Cena książki: 31,00 zł

Dodaj do koszyka Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy

Tagi: Kulinaria

Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz.

Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie.

Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świata.

Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania.

Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie.

Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, potem skazano ją na potępienie, a potem znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli albo stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych.

Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i lekarze wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia.

Levinovitz znów dopuszcza do głosu naukę i czyni to w odkrywczy sposób doktor Brian Wansink, autor Mindless Eating i Slim By Design

Skuteczna riposta na psychozę strachu i obietnice bez pokrycia, którymi raczą nas szarlatani podający się za naukowców. Tę książkę powinien przeczytać każdy, kto rozważa zastosowanie restrykcyjnej diety albo zajmuje się leczeniem ludzi doktor Peter Gibson, dyrektor katedry gastroenterologii w klinice Alfred Hospital przy Monash University

Levinovitz pokazuje nam, jak przestać się bać jedzenia. Każdy, kto interesuje się odżywianiem, powinien przeczytać tę książkę i odzyskać radość delektowania się smakiem potraw doktor Philip Zeitler, profesor pediatrii, wydział medycyny Uniwersytetu Kolorado

Lekarstwo na żywieniowe demony. Poparta gruntownymi badaniami i niezwykle pouczająca książka doktor Jean Gunter

Uwolnij siÄ™ od strachu przed tym, co jesz.

Wmawiano nam całe życie, że musimy się wyrzec swoich ulubionych potraw, żeby stracić zbędne kilogramy i zyskać zdrowie. Ale lęk przed jedzeniem opiera się na mitach, nie na nauce, a kiedy poznacie prawdę, będziecie zaskoczeni i poczujecie się wyzwoleni.

Chleb i makaron

Mit: Dieta bezglutenowa to recepta na poprawienie wydajności mózgu i pozbycie się tłuszczu z brzucha.

Prawda: Tak naprawdę nie udowodniono, że to z winy żywieniowych demonów jesteśmy grubi i otępiali za to wiadomo o wielu szarlatanach, którzy twierdzili, że tak jest.

SÅ‚one przekÄ…ski

Mit: Ograniczenie spożycia soli zapobiega chorobom serca.

Prawda: Nawet gdyby to było prawdą a nie jest wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego nie pozwalają na jedzenie niczego, co przypomina normalne potrawy.

Stek i ser

Mit: Jedząc tłuszcz, staniesz się tłusty.

Prawda: Nic podobnego. Słyszymy takie argumenty od dziesięcioleci, ale opierają się one na rozumowaniu magicznym, którego korzenie sięgają starożytnej Grecji.

Deser

Mit: Cukier uzależnia.

Prawda: Tak naprawdę uzależniające jest przekonanie o toksycznych właściwościach cukru kłamstwo wywodzące się z początków XIX wieku, kiedy purytanie uważali, że słabość do cukru prowadzi do alkoholizmu.

Dodaj do koszyka Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy

 

Osoby które kupowały "Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy", wybierały także:

  • Zdrowe dziecko. 104 proste wege przepisy dla rodzica i maÅ‚ego kucharza
  • Kulisy Kulinarnej Akademii
  • Bez glutenu. Bez wyrzeczeÅ„. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i caÅ‚ej reszty Å›wiata. Wydanie II rozszerzone
  • Jak karmić dzieci, by jadÅ‚y chÄ™tnie i zdrowo
  • Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roÅ›linnej. Wydanie II rozszerzone

Dodaj do koszyka Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy

Spis treści

Dodaj do koszyka Glutenowe kłamstwo. I inne mity o tym, co jemy

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.