reklama - zainteresowany?

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - Septem

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano
ebook
Autor: Agnieszka Jeż
ISBN: 978-8-3777-3639-5
stron: 184, Format: ebook
Data wydania: 2016-09-09
Księgarnia: Septem

Cena książki: 21,60 zł (poprzednio: 25,41 zł)
Oszczędzasz: 15% (-3,81 zł)

Dodaj do koszyka Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano

Tagi: Kulinaria

Kuchnia polska dwudziestolecia miÄ™dzywojennego byÅ‚a wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż spoÅ‚eczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. WyrosÅ‚a z tradycji szlacheckiej, przechodziÅ‚a gwaÅ‚towne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracÄ… zarobkowÄ… kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. ZwÅ‚aszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiaÅ„ska zmieniaÅ‚a siÄ™ wolniej. Tu nadal gotowano – tÅ‚usto, ciężko i pracochÅ‚onnie – choć zapewne bardzo smacznie.

Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. SiÄ™gajÄ…c do ówczesnych książek kucharskich, wspomnieÅ„ i pamiÄ™tników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesujÄ…cej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzieÅ„ i od Å›wiÄ™ta. Obok wciąż popularnych daÅ„, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy Å›ledzie w Å›mietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny miÄ™dzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostaÅ‚y opracowane i „dopowiedziane” przez AutorkÄ™, tak aby każdy – niezależnie od umiejÄ™tnoÅ›ci kucharskich – mógÅ‚ je z Å‚atwoÅ›ciÄ… wykonać.
Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
Autorka o sobie:
Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miÅ‚oÅ›niczka dwudziestolecia miÄ™dzywojennego. Zawodowo i z pasjÄ… zajmuje siÄ™ książkami. W kwietniu w wydawnictwie Czarna Owca ukaże siÄ™ jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. NieustajÄ…cych inspiracji i szczęścia dostarcza jej troje dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry.

Dodaj do koszyka Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano

 

Osoby które kupowały "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano", wybierały także:

  • Zdrowe dziecko. 104 proste wege przepisy dla rodzica i maÅ‚ego kucharza
  • Kulisy Kulinarnej Akademii
  • Bez glutenu. Bez wyrzeczeÅ„. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i caÅ‚ej reszty Å›wiata. Wydanie II rozszerzone
  • Jak karmić dzieci, by jadÅ‚y chÄ™tnie i zdrowo
  • Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roÅ›linnej. Wydanie II rozszerzone

Dodaj do koszyka Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano

Spis treści

Dodaj do koszyka Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.