reklama - zainteresowany?

Kuchnia królów - Septem

Kuchnia królów
ebook
Autor: Agnieszka Bukowczan-Rzeszut
ISBN: 978-83-65280-93-0
stron: 505, Format: ebook
Data wydania: 2020-06-01
Księgarnia: Septem

Cena książki: 33,99 zł (poprzednio: 39,99 zł)
Oszczędzasz: 15% (-6,00 zł)

Dodaj do koszyka Kuchnia królów

Tagi: Kulinaria

Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko?

Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki - zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca - i ze smakiem!

Potężny władca, który sam o sobie mawiał, że dla ludzi Wschodu jest "Prawodawcą", dla ludzi Zachodu - "Wspaniałym", a w pałacowych kuchniach zatrudniał pół tysiąca osób, na "rozmowie rekrutacyjnej" wymagał od kandydata na kucharza tylko jednego - prezentacji swojej metody... gotowania ryżu.

Młodziutka, śliczna cesarzowa katowała się drakońskimi dietami i głodówkami, pijąc ohydny sok mięsny z przyprawami, by zachować zgrabną sylwetkę.

Przywódca jednego z największych światowych mocarstw siadał kilka razy w tygodniu do ohydnych tostów z podrobami i nudnych jaj w pomidorach, a gosposia z piekła rodem reglamentowała mu kawę.

Władczyni imperium rozciągającego się od Indii aż po Amerykę wolała wstawać zza stołu wcześniej, przerażona tym, że mogłaby skończyć jak ojciec - otyła i schorowana.

Polski król, który naród z kuflów, szklenic, beczek złupił, wzbudził powszechne oburzenie, bo nie dość że preferował lekką, niezbyt "pieprzną i szafranną" kuchnię, to jeszcze - o zgrozo! - odmawiał kielicha.

Niestroniący od zmysłowych rozkoszy papież miał sześciu kucharzy do dyspozycji, i choć wiernym pozwalał folgować grzechowi obżarstwa, zdejmując z indeksu kolejne produkty, sam zadowalał się nawet zwykłą smażoną rybą.

Obdarzony niezwykłym geniuszem autor najsłynniejszego przedstawienia Ostatniej Wieczerzy na półmiskach przed Chrystusem i Apostołami uwiecznił wykwintne danie godne książęcego stołu - choć niejeden książę spożywanie go przypłacił zdrowiem lub życiem.

Dodaj do koszyka Kuchnia królów

Spis treści

Dodaj do koszyka Kuchnia królów

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.