reklama - zainteresowany?

Kuchnia turecka - Septem

Kuchnia turecka
ebook
Autor: O-press
ISBN: 9788377722992
stron: 112, Format: ebook
Data wydania: 2012-06-29
Księgarnia: Septem

Cena książki: 5,46 zł

Dodaj do koszyka Kuchnia turecka

Tagi: Kulinaria

Turcja leży na styku dwóch wielkich kręgów kulturowych: europejskiego i arabskiego, taka też jest jej tradycyjna kuchnia, w której dominują dwa główne nurty specyfika kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego i Półwyspu Arabskiego.

Jaka jest więc ta kuchnia pogranicza? Ze względu na klimat i ukształtowanie terenu można wyróżnić w niej kilka trendów. Po pierwsze, Turcja jest krajem górzystym, w jej pasterskiej historii i wędrownym trybie życia narodowych wojowników można znaleźć źródło dominującego sposobu przyrządzania mięsa: nad paleniskiem prastare grupy wędrowne piekły duże kawałki mięsa bogato przyprawione bujnie rosnącym na terenie Turcji tymiankiem. Należy podkreślić, że współcześnie także zazwyczaj mięso pieczone jest na ruszcie. Najczęściej używanym gatunkiem mięsa do dziś jest więc baranina, jagnięcina, a także wołowina.

Dodaj do koszyka Kuchnia turecka

Spis treści

Dodaj do koszyka Kuchnia turecka

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.