reklama - zainteresowany?

Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity - Septem

Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity
ebook
Autor: Susana Osorio-Mrożek
ISBN: 978-83-242-2464-7
stron: 400, Format: ebook
Data wydania: 2020-11-17
Księgarnia: Septem

Cena książki: 18,00 zł

Dodaj do koszyka Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity

Tagi: Kulinaria | Sztuka

Książka opowiada o meksykaÅ„skiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadÅ‚o jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża  – jak i etnicznie; to tej różnorodnoÅ›ci zawdziÄ™cza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadÅ‚e na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiÅ‚y indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roÅ›lin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziÅ› goszczÄ… na stoÅ‚ach caÅ‚ego Å›wiata. W wyniku hiszpaÅ„skiej konkwisty meksykaÅ„ska kuchnia wzbogaciÅ‚a siÄ™ o elementy europejskie i nadal, nie tracÄ…c swego charakteru, czerpie inspiracje z caÅ‚ego Å›wiata.

 

Susana Osorio-Mrożek (ur. w Mexico City, Meksyk) - studiowaÅ‚a historiÄ™ na Universidad Nacional de Mecxico (Mexico City) i archeologiÄ™ na Uniwersytecie Veracruz. PracowaÅ‚a w teatrze jako aktorka, reżyser, nastÄ™pnie jako kierownik swojej wÅ‚asnej grupy teatralnej. Jest także specjalistÄ…, teoretykiem i praktykiem w zakresie gastronomii, dietetyki i żywienia. UczestniczyÅ‚a w programie badaÅ„ nad produkcjÄ… żywnoÅ›ci dla diabetyków w ramach National Association for Diabetic Children od Mexico. W roku 1986 byÅ‚a szefem kuchni dwu czoÅ‚owych restauracji w Oslo i Stavanger (Norwegia), specjalnoÅ›ci meksykaÅ„skie i miÄ™dzynarodowe. W latach 1987-1989 mieszkaÅ‚a w Paryżu, od 1996 do 2008 prowadziÅ‚a restauracje w Krakowie. Od 2009 mieszka w Nicei.

Dodaj do koszyka Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity

 

Osoby które kupowały "Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity", wybierały także:

  • Zdrowe dziecko. 104 proste wege przepisy dla rodzica i maÅ‚ego kucharza
  • Kulisy Kulinarnej Akademii
  • Bez glutenu. Bez wyrzeczeÅ„. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i caÅ‚ej reszty Å›wiata. Wydanie II rozszerzone
  • Jak karmić dzieci, by jadÅ‚y chÄ™tnie i zdrowo
  • Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roÅ›linnej. Wydanie II rozszerzone

Dodaj do koszyka Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity

Spis treści

Dodaj do koszyka Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.