reklama - zainteresowany?

Nalewki - Septem

Nalewki
Autor: Adamska Elżbieta
ISBN: 978-8-3770-8772-5
stron: 224, okładka: miękka
Data wydania: 2011-06-01
Księgarnia: Septem

Cena książki: 19,04 zł (poprzednio: 24,73 zł)
Oszczędzasz: 23% (-5,69 zł)

Dodaj do koszyka Nalewki

Tagi: Kulinaria

Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą "okowita", którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa "wódka" można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo "wódka" objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki "woniejące", czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami.

Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich. Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki.Od agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych przepisów.

 


 

Dodaj do koszyka Nalewki

Spis treści

Dodaj do koszyka Nalewki

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2025 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.