Otyłość brzuszna. Odżywianie w cukrzycy, insulinoodporności i otyłości - Septem

ISBN: 978-83-804-3291-8
stron: 256, Format: ebook
Data wydania: 2020-12-01
Księgarnia: Septem
Cena książki: 27,90 zł
Najpierw pojawia się nieestetyczna fałdka, potem kolejna i kolejna. Następnie trudności z dopięciem ulubionych jeansów i konieczność wymiany garderoby na większe rozmiary… Jednak, wbrew temu co stara się nam wmówić kolorowa prasa, otyłość brzuszna to nie tylko problem natury estetycznej. Lekceważenie go może przynieść poważne konsekwencje zdrowotne np. insulinooporność, cukrzyca, obciążenie układu krążenia, zespół metaboliczny oraz choroby stawów wynikające z nadmiernego ich obciążenia. Brak wcięcia w talii przy tych problemach to drobnostka!
Podstępność otyłości brzusznej polega na tym, że mogą na nią cierpieć nawet osoby o szczupłym wyglądzie, a ludzie rzeczywiście otyli są tak naprawdę niedożywieni. W Polsce problem otyłości dotyka już 1/4 społeczeństwa, coraz więcej osób jest też już świadomych, że w walce z tą chorobą – bo jest to choroba – nie pomogą żadne „diety-cud” tylko trwała zmiana sposobu odżywiania. Ba! Ale jak to zrobić, gdy ma się na głowie pracę, rodzinę i szereg zobowiązań, które skrupulatnie wypełniają czas i myśli całego dnia?
Autorka pokazuje, jak stopniowo – krok po kroku – wprowadzać zmiany, które będą owocować. Wskazuje pułapki, obnaża mechanizmy, obala mity. Wyjaśnia, czym jest otyłość brzuszna, jak ją diagnozować i u jakich specjalistów szukać pomocy, a przede wszystkim: jakie zmiany w naszym sposobie odżywiania należy podjąć, by skutecznie walczyć z nadmiarem kilogramów. Zostawia szereg cennych, bardzo praktycznych, wskazówek, przykładowy jadłospis i kilkadziesiąt przepisów, które mogą się przydać na początku drogi.
mgr Milena Nosek – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykładowca Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie, dietetyk Polskiego Baletu Narodowego. Entuzjastka podróży, teatru i tańca. Admiratorka kuchni śródziemnomorskiej.
Osoby które kupowały "Otyłość brzuszna. Odżywianie w cukrzycy, insulinoodporności i otyłości", wybierały także:
- Zdrowe dziecko. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza 49,67 zł, (14,90 zł -70%)
- Kulisy Kulinarnej Akademii 39,67 zł, (11,90 zł -70%)
- Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone 48,06 zł, (14,90 zł -69%)
- Jak karmić dzieci, by jadły chętnie i zdrowo 34,06 zł, (10,90 zł -68%)
- Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej. Wydanie II rozszerzone 39,71 zł, (13,90 zł -65%)
Spis treści
OtyĹoĹÄ brzuszna. OdĹźywianie w cukrzycy, insulinoodpornoĹci i otyĹoĹci eBook -- spis treĹci
- OkĹadka
- Strona tytuĹowa
- Spis treĹci
- Od Autorki
- RozdziaĹ pierwszy. Co to jest otyĹoĹÄ? Definicje i typy otyĹoĹci
- OtyĹoĹÄ brzuszna
- Jak rozpoznaÄ otyĹoĹÄ brzusznÄ ?
- WybĂłr specjalistĂłw w walce z otyĹoĹciÄ brzusznÄ
- RozdziaĹ drugi. Parametry biochemiczne krwi istotne w otyĹoĹci brzusznej
- RozdziaĹ trzeci. Jakie czynniki wpĹywajÄ
na rozwĂłj otyĹoĹci brzusznej?
- Zbyt duĹźa iloĹÄ poĹźywienia
- Niska jakoĹÄ poĹźywienia
- Niska aktywnoĹÄ ruchowa
- Rola czynnikĂłw genetycznych
- Zaburzenia odĹźywiania
- Zaburzenia hormonalne
- RozdziaĹ czwarty. Czym grozi otyĹoĹÄ brzuszna?
- RozdziaĹ piÄ ty. Leczenie otyĹoĹci brzusznej
- RozdziaĹ szĂłsty. Jak siÄ nie odchudzaÄ? Powszechne mity dotyczÄ ce odchudzania
- RozdziaĹ siĂłdmy. Profilaktyka otyĹoĹci brzusznej
- Kluczowe zasady prawidĹowego odĹźywiania siÄ dla kaĹźdego
- RozdziaĹ Ăłsmy. Jak ukĹadaÄ codzienne menu?
- RozdziaĹ dziewiÄ
ty. Przepisy
- Ĺniadania
- Domowy chleb makrobiotyczny z pastÄ selerowo-jajecznÄ i kolorowymi odmianami papryk
- Jajecznica z pieczarkami i awokado
- Wytrawne placki jaglane z kieĹkami rzodkiewki
- Owsianka z poppingiem, bakaliami i jabĹkiem
- Kanapki z pastÄ rybnÄ i chrupiÄ cym selerem naciowym
- RyĹź zapiekany z gruszkÄ i marchewkÄ
- Puszysty omlet z warzywami
- Pieczone tosty francuskie
- Awokado zapiekane z jajkiem
- ZioĹowy twaroĹźek z warzywami i pestkami dyni
- Kanapki z indykiem, warzywami i sosem musztardowym
- Jogurt naturalny z pomaraĹczÄ i orzechami
- Kanapki z paprykarzem jaglanym
- Jogurt w wersji wegaĹskiej z dodatkami
- Chleb z kalafiora z warzywami
- Obiady
- Kotleciki rybno-warzywne z czarnym ryĹźem i saĹatÄ
- Dynia pieczona z rozmarynem na zielonej soczewicy
- Danie marokaĹskie
- Duszony szpinak z kaszÄ gryczanÄ i jajkiem sadzonym
- Zupa z czerwonej soczewicy z wiĂłrkami kokosa
- RozgrzewajÄ ce leczo warzywne
- Pieczone warzywa w zioĹach
- Krem szparagowy z serem ricotta i przepiĂłryczymi jajkami
- Dorsz ze skĂłrkÄ cytrynowÄ i kruszonkÄ z nerkowcĂłw podany z ryĹźem
- Cukinie i bakĹaĹźany nadziewane ryĹźem, miÄsem i zioĹami w sosie pomidorowym
- Policzek wieprzowy z pomidorami i saĹatÄ
- Penne z aromatycznym pesto bazyliowym
- Imbirowy bigos wegaĹski
- PstrÄ g nadziewany szpinakiem
- Kalafior z kurczakiem w curry z kaszÄ pÄczak
- PrzekÄ
ski
- PaĹeczki warzywne z pastÄ z ciecierzycy
- Koktajl fioletowy
- Koktajl czerwony
- Koktajl zielony
- Rybny kÄs
- Batoniki bez pieczenia z czekoladÄ
- Jajka przepiĂłrcze z warzywami
- Mini kanapka z miazgÄ orzechowÄ i zioĹami
- Krem owocowy z pĹatkami quinoa
- Bakaliowe kuleczki
- Kremowy jogurt z owocami
- Deser z awokado
- SaĹatka z serem twarogowym i pestkami dyni
- SurĂłwka z marchewki i grejpfruta ze sĹonecznikiem
- Paprykowa saĹatka z wÄdzonym tofu
- Kolacje
- KojÄ ca zupa z pieczonej dyni
- SaĹata z fenkuĹem, pomaraĹczÄ i oliwkami
- TwaroĹźek ĹrĂłdziemnomorski
- SaĹatka z pieczonÄ oberĹźynÄ i granatem
- SaĹatka z tuĹczyka, oliwek i brokuĹĂłw
- SaĹata z szynkÄ parmeĹskÄ , mango i estragonem
- Kasza pÄczak z fasolkÄ szparagowÄ i pieczarkami
- SaĹata z serem kozim, marchwiÄ i orzechami laskowymi
- SaĹata z kapusty pekiĹskiej, dyni i czarnej soczewicy
- WĹoska caponata
- Zapiekana cukinia z pomidorami i mozzarellÄ
- Aromatyczny ryĹź po tajsku
- Strogonow drobiowy z paprykÄ i pieczarkami
- Sojowe spaghetti z tuĹczykiem i natkÄ pietruszki
- Warzywa po indyjsku
- Ĺniadania
- Bibliografia
- Notka o Autorze
- Strona redakcyjna