reklama - zainteresowany?

Otyłość brzuszna. Odżywianie w cukrzycy, insulinoodporności i otyłości - Septem

Otyłość brzuszna. Odżywianie w cukrzycy, insulinoodporności i otyłości
ebook
Autor: Milena Nosek
ISBN: 978-83-804-3291-8
stron: 256, Format: ebook
Data wydania: 2020-12-01
Księgarnia: Septem

Cena książki: 27,90 zł

Dodaj do koszyka Otyłość brzuszna. Odżywianie w cukrzycy, insulinoodporności i otyłości

Tagi: Kulinaria | Zdrowie i uroda

Najpierw pojawia się nieestetyczna fałdka, potem kolejna i kolejna. Następnie trudności z dopięciem ulubionych jeansów i konieczność wymiany garderoby na większe rozmiary… Jednak, wbrew temu co stara się nam wmówić kolorowa prasa, otyłość brzuszna to nie tylko problem natury estetycznej. Lekceważenie go może przynieść poważne konsekwencje zdrowotne np. insulinooporność, cukrzyca, obciążenie układu krążenia, zespół metaboliczny oraz choroby stawów wynikające z nadmiernego ich obciążenia. Brak wcięcia w talii przy tych problemach to drobnostka!

Podstępność otyłości brzusznej polega na tym, że mogą na nią cierpieć nawet osoby o szczupłym wyglądzie, a ludzie rzeczywiście otyli są tak naprawdę niedożywieni. W Polsce problem otyłości dotyka już 1/4 społeczeństwa, coraz więcej osób jest też już świadomych, że w walce z tą chorobą – bo jest to choroba – nie pomogą żadne „diety-cud” tylko trwała zmiana sposobu odżywiania. Ba! Ale jak to zrobić, gdy ma się na głowie pracę, rodzinę i szereg zobowiązań, które skrupulatnie wypełniają czas i myśli całego dnia?

Autorka pokazuje, jak stopniowo – krok po kroku – wprowadzać zmiany, które będą owocować. Wskazuje pułapki, obnaża mechanizmy, obala mity. Wyjaśnia, czym jest otyłość brzuszna, jak ją diagnozować i u jakich specjalistów szukać pomocy, a przede wszystkim: jakie zmiany w naszym sposobie odżywiania należy podjąć, by skutecznie walczyć z nadmiarem kilogramów. Zostawia szereg cennych, bardzo praktycznych, wskazówek, przykładowy jadłospis i kilkadziesiąt przepisów, które mogą się przydać na początku drogi.

mgr Milena Nosek – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykładowca Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie, dietetyk Polskiego Baletu Narodowego. Entuzjastka podróży, teatru i tańca. Admiratorka kuchni śródziemnomorskiej.

Dodaj do koszyka Otyłość brzuszna. Odżywianie w cukrzycy, insulinoodporności i otyłości

 

Osoby które kupowały "Otyłość brzuszna. Odżywianie w cukrzycy, insulinoodporności i otyłości", wybierały także:

  • Zdrowe dziecko. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza
  • Kulisy Kulinarnej Akademii
  • Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone
  • Jak karmić dzieci, by jadły chętnie i zdrowo
  • Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej. Wydanie II rozszerzone

Dodaj do koszyka Otyłość brzuszna. Odżywianie w cukrzycy, insulinoodporności i otyłości

Spis treści

Otyłość brzuszna. Odżywianie w cukrzycy, insulinoodporności i otyłości eBook -- spis treści

  • Okładka
  • Strona tytułowa
  • Spis treści
  • Od Autorki
  • Rozdział pierwszy. Co to jest otyłość? Definicje i typy otyłości
    • Otyłość brzuszna
    • Jak rozpoznać otyłość brzuszną?
    • WybĂłr specjalistĂłw w walce z otyłością brzuszną
  • Rozdział drugi. Parametry biochemiczne krwi istotne w otyłości brzusznej
  • Rozdział trzeci. Jakie czynniki wpływają na rozwĂłj otyłości brzusznej?
    • Zbyt duĹźa ilość poĹźywienia
    • Niska jakość poĹźywienia
    • Niska aktywność ruchowa
    • Rola czynnikĂłw genetycznych
    • Zaburzenia odĹźywiania
    • Zaburzenia hormonalne
  • Rozdział czwarty. Czym grozi otyłość brzuszna?
  • Rozdział piąty. Leczenie otyłości brzusznej
  • Rozdział szĂłsty. Jak się nie odchudzać? Powszechne mity dotyczące odchudzania
  • Rozdział siĂłdmy. Profilaktyka otyłości brzusznej
    • Kluczowe zasady prawidłowego odĹźywiania się dla kaĹźdego
  • Rozdział Ăłsmy. Jak układać codzienne menu?
  • Rozdział dziewiąty. Przepisy
    • Śniadania
      • Domowy chleb makrobiotyczny z pastą selerowo-jajeczną i kolorowymi odmianami papryk
      • Jajecznica z pieczarkami i awokado
      • Wytrawne placki jaglane z kiełkami rzodkiewki
      • Owsianka z poppingiem, bakaliami i jabłkiem
      • Kanapki z pastą rybną i chrupiącym selerem naciowym
      • RyĹź zapiekany z gruszką i marchewką
      • Puszysty omlet z warzywami
      • Pieczone tosty francuskie
      • Awokado zapiekane z jajkiem
      • Ziołowy twaroĹźek z warzywami i pestkami dyni
      • Kanapki z indykiem, warzywami i sosem musztardowym
      • Jogurt naturalny z pomarańczą i orzechami
      • Kanapki z paprykarzem jaglanym
      • Jogurt w wersji wegańskiej z dodatkami
      • Chleb z kalafiora z warzywami
    • Obiady
      • Kotleciki rybno-warzywne z czarnym ryĹźem i sałatą
      • Dynia pieczona z rozmarynem na zielonej soczewicy
      • Danie marokańskie
      • Duszony szpinak z kaszą gryczaną i jajkiem sadzonym
      • Zupa z czerwonej soczewicy z wiĂłrkami kokosa
      • Rozgrzewające leczo warzywne
      • Pieczone warzywa w ziołach
      • Krem szparagowy z serem ricotta i przepiĂłryczymi jajkami
      • Dorsz ze skĂłrką cytrynową i kruszonką z nerkowcĂłw podany z ryĹźem
      • Cukinie i bakłaĹźany nadziewane ryĹźem, mięsem i ziołami w sosie pomidorowym
      • Policzek wieprzowy z pomidorami i sałatą
      • Penne z aromatycznym pesto bazyliowym
      • Imbirowy bigos wegański
      • Pstrąg nadziewany szpinakiem
      • Kalafior z kurczakiem w curry z kaszą pęczak
    • Przekąski
      • Pałeczki warzywne z pastą z ciecierzycy
      • Koktajl fioletowy
      • Koktajl czerwony
      • Koktajl zielony
      • Rybny kęs
      • Batoniki bez pieczenia z czekoladą
      • Jajka przepiĂłrcze z warzywami
      • Mini kanapka z miazgą orzechową i ziołami
      • Krem owocowy z płatkami quinoa
      • Bakaliowe kuleczki
      • Kremowy jogurt z owocami
      • Deser z awokado
      • Sałatka z serem twarogowym i pestkami dyni
      • SurĂłwka z marchewki i grejpfruta ze słonecznikiem
      • Paprykowa sałatka z wędzonym tofu
    • Kolacje
      • Kojąca zupa z pieczonej dyni
      • Sałata z fenkułem, pomarańczą i oliwkami
      • TwaroĹźek śrĂłdziemnomorski
      • Sałatka z pieczoną oberĹźyną i granatem
      • Sałatka z tuńczyka, oliwek i brokułów
      • Sałata z szynką parmeńską, mango i estragonem
      • Kasza pęczak z fasolką szparagową i pieczarkami
      • Sałata z serem kozim, marchwią i orzechami laskowymi
      • Sałata z kapusty pekińskiej, dyni i czarnej soczewicy
      • Włoska caponata
      • Zapiekana cukinia z pomidorami i mozzarellą
      • Aromatyczny ryĹź po tajsku
      • Strogonow drobiowy z papryką i pieczarkami
      • Sojowe spaghetti z tuńczykiem i natką pietruszki
      • Warzywa po indyjsku
  • Bibliografia
  • Notka o Autorze
  • Strona redakcyjna

Dodaj do koszyka Otyłość brzuszna. Odżywianie w cukrzycy, insulinoodporności i otyłości

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2025 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.