reklama - zainteresowany?

SEKRETY WŁOSKIEJ KUCHNI. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? - Septem

SEKRETY WŁOSKIEJ KUCHNI. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?
ebook
Autor: Elena Kostiukovich
ISBN: 9788382151459
stron: 600, Format: ebook
Data wydania: 2020-07-29
Księgarnia: Septem

Cena książki: 48,00 zł (poprzednio: 60,00 zł)
Oszczędzasz: 20% (-12,00 zł)

Dodaj do koszyka SEKRETY WŁOSKIEJ KUCHNI. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?

Tagi: Kulinaria

Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni od Alp po Sycylię ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru. To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina! Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są intermezza w tej podróży z jednego miejsca do drugiego rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki. Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i przede wszystkim sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju. Cóż to za niezwykła podróż! Elena Kostioukovitch oprowadza nas po kulturze Włoch i z literacką swadą opowiada, na jakich fundamentach zbudowana jest tożsamość kulinarna tego kraju. Niczym nitka spaghetti (która nie ma końca!) zawijają się kolejne opowieści, postaci, regiony. A po lekturze tej książki trzeba koniecznie wybrać się do słonecznej Italii, wskoczyć na skuter i ruszyć szlakiem wyznaczonym przez autorkę erudytkę. Daria Pawlewska redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK

Dodaj do koszyka SEKRETY WŁOSKIEJ KUCHNI. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?

 

Osoby które kupowały "SEKRETY WŁOSKIEJ KUCHNI. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?", wybierały także:

  • Zdrowe dziecko. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza
  • Kulisy Kulinarnej Akademii
  • Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone
  • Jak karmić dzieci, by jadły chętnie i zdrowo
  • Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej. Wydanie II rozszerzone

Dodaj do koszyka SEKRETY WŁOSKIEJ KUCHNI. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?

Spis treści

Dodaj do koszyka SEKRETY WŁOSKIEJ KUCHNI. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.