Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu szanse i zagrożenia t.2 - Septem
ISBN: 978-83-650-9630-2
stron: 355, Format: ebook
Data wydania: 2020-04-30
Księgarnia: Septem
Cena książki: 16,00 zł (poprzednio: 20,00 zł)
Oszczędzasz: 20% (-4,00 zł)
Opierając się na definicji pojęcia bezpieczeństwo, możemy opisać bezpieczeństwo zdrowotne jako stan braku poczucia zagrożenia, w tym przypadku zagrożenia, mogącego doprowadzić do pogorszenia lub utraty zdrowia człowieka. Zagrożeniami takimi, bezpośrednio odczuwanymi przez człowieka lub ujmując ogólnie społeczeństwo, są głównie choroby, w tym tzw. cywilizacyjne lub społeczne, jak: choroby układu krążenia, nowotwory, nadwaga, narkomania, alkoholizm, depresja i inne. Identyfikując zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego należy pamiętać też o takich czynnikach jak stan służby zdrowia w danym kraju, złe warunki pracy czy też zagrożenia klimatyczno-przyrodnicze.1 Według Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowie powinno rozpatrywać się nie tylko w ujęciu negatywnym jako brak choroby lub kalectwa, ale równie ważny jest aspekt pozytywny, aktywny, upatrujący zdrowie w stanie pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu. Mówiąc o zdrowiu, należałoby więc nie tylko analizować poszczególne choroby i sposoby ich zwalczania, ale w takim samym stopniu warto skupić się na problemie: jak wzmacniać nasze zdrowie? Dużą rolę w tych działaniach może odgrywać promocja zdrowia, która według Karty Ottawskiej (ustanowionej podczas Międzynarodowej Konferencji Promocji Zdrowia w Ottawie w 1986 r.) daje człowiekowi możliwość zwiększenia kontroli nad własnym zdrowiem i tym samym jego poprawę. W Karcie Ottawskiej mowa jest o strategii promocji zdrowia, obejmującej współzależne, jednoczesne działania w zakresie: określenia założeń zdrowotnej polityki społecznej, tworzenia środowisk wspierających zdrowie, wzmacniania działań społecznych i reorientacji świadczeń zdrowotnych. Rosnące znaczenie problematyki bezpieczeństwa zdrowotnego, potrzeba poszerzania wiedzy na temat zdrowia człowieka i wzmacniania promocji oraz profilaktyki w obszarze zdrowia, stało się motywem do organizacji Międzynarodowej Konferencji Naukowej Bezpieczeństwo zdrowotne ujęcie interdyscyplinarne. Rozważania uczestników tej Konferencji a zarazem Autorów publikacji, którą oddajemy w ręce Czytelnika, zawierają się w obszarze bezpieczeństwa żywności i w żywieniu, a dokładniej - w analizie szans i zagrożeń, związanych z produktami żywnościowymi, w ukazaniu wpływu edukacji na współczesne postawy żywieniowe i wybory konsumenckie, jak również w ujęciu prawnym problematyki bezpieczeństwa żywności i żywienia.
Osoby które kupowały "Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu szanse i zagrożenia t.2", wybierały także:
- Zdrowe dziecko. 104 proste wege przepisy dla rodzica i małego kucharza 49,67 zł, (14,90 zł -70%)
- Mimochodem o chodzeniu 36,33 zł, (10,90 zł -70%)
- Optymalna dieta dla biegaczy. Jedz zdrowo i biegnij po sukces 39,67 zł, (11,90 zł -70%)
- Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata. Wydanie II rozszerzone 48,06 zł, (14,90 zł -69%)
- Rytuał gejszy. Japoński sekret promiennej cery 34,06 zł, (10,90 zł -68%)