reklama - zainteresowany?

Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu szanse i zagrożenia t.2 - Septem

Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu  szanse i zagrożenia t.2
ebook
Autor: Helena Marek, Andrzej Zduniak
ISBN: 978-83-650-9630-2
stron: 355, Format: ebook
Data wydania: 2020-04-30
Księgarnia: Septem

Cena książki: 16,00 zł (poprzednio: 20,00 zł)
Oszczędzasz: 20% (-4,00 zł)

Dodaj do koszyka Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu  szanse i zagrożenia t.2

Tagi: Zdrowie i uroda

Opierając się na definicji pojęcia bezpieczeństwo, możemy opisać bezpieczeństwo zdrowotne jako stan braku poczucia zagrożenia, w tym przypadku zagrożenia, mogącego doprowadzić do pogorszenia lub utraty zdrowia człowieka. Zagrożeniami takimi, bezpośrednio odczuwanymi przez człowieka lub ujmując ogólnie społeczeństwo, są głównie choroby, w tym tzw. cywilizacyjne lub społeczne, jak: choroby układu krążenia, nowotwory, nadwaga, narkomania, alkoholizm, depresja i inne. Identyfikując zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego należy pamiętać też o takich czynnikach jak stan służby zdrowia w danym kraju, złe warunki pracy czy też zagrożenia klimatyczno-przyrodnicze.1 Według Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowie powinno rozpatrywać się nie tylko w ujęciu negatywnym jako brak choroby lub kalectwa, ale równie ważny jest aspekt pozytywny, aktywny, upatrujący zdrowie w stanie pełnego, fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu. Mówiąc o zdrowiu, należałoby więc nie tylko analizować poszczególne choroby i sposoby ich zwalczania, ale w takim samym stopniu warto skupić się na problemie: jak wzmacniać nasze zdrowie? Dużą rolę w tych działaniach może odgrywać promocja zdrowia, która według Karty Ottawskiej (ustanowionej podczas Międzynarodowej Konferencji Promocji Zdrowia w Ottawie w 1986 r.) daje człowiekowi możliwość zwiększenia kontroli nad własnym zdrowiem i tym samym jego poprawę. W Karcie Ottawskiej mowa jest o strategii promocji zdrowia, obejmującej współzależne, jednoczesne działania w zakresie: określenia założeń zdrowotnej polityki społecznej, tworzenia środowisk wspierających zdrowie, wzmacniania działań społecznych i reorientacji świadczeń zdrowotnych. Rosnące znaczenie problematyki bezpieczeństwa zdrowotnego, potrzeba poszerzania wiedzy na temat zdrowia człowieka i wzmacniania promocji oraz profilaktyki w obszarze zdrowia, stało się motywem do organizacji Międzynarodowej Konferencji Naukowej Bezpieczeństwo zdrowotne ujęcie interdyscyplinarne. Rozważania uczestników tej Konferencji a zarazem Autorów publikacji, którą oddajemy w ręce Czytelnika, zawierają się w obszarze bezpieczeństwa żywności i w żywieniu, a dokładniej - w analizie szans i zagrożeń, związanych z produktami żywnościowymi, w ukazaniu wpływu edukacji na współczesne postawy żywieniowe i wybory konsumenckie, jak również w ujęciu prawnym problematyki bezpieczeństwa żywności i żywienia.

Dodaj do koszyka Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu  szanse i zagrożenia t.2

 

Osoby które kupowały "Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu szanse i zagrożenia t.2", wybierały także:

  • Dieta doktora Franka
  • Profilaktyka antyrakowa. Lekarz rodzinny
  • Wizaż i stylizacja ślubna
  • Gotowanie jest proste. Jak robić niezapomniane wrażenie na swoich gościach pysznymi potrawami?
  • Wegetarianizm w praktyce. Wszystko to, co powinieneś wiedzieć, aby żyć zdrowo i w zgodzie z naturą

Dodaj do koszyka Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu  szanse i zagrożenia t.2

Spis treści

Bezpieczestwo ywnoci i w ywieniu szanse i zagroenia t.2 eBook -- spis treci

Dodaj do koszyka Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu  szanse i zagrożenia t.2

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2021 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.